University of Craiova
Universitatea din Craiova Facultatea de Automatic„, Calculatoare si Electronic„

Domeniul Mecatronic„ si Robotic„
Faculty of Control, Computers and Electronics
Facultatea de Automatica, Calculatoare si Electronica
Mecatronica
Cercetare
Pentru Studenti
Utile
Absolventi
Site
 
De ce Mecatronica?  Exista o mare varietate de modalitati de a prezenta domeniul mecatronicii. In acest sens este interesant punctul de vedere al NSF - National Science Foundation, organizatie cu rol fundamental in orientarea si finantarea sistemului academic american. O sinteza a modului in care NSF priveste necesitatea introducerii studiului mecatronicii in invatamantul tehnic superior este prezentata mai jos.

  Punct de plecare

  Odata cu cresterea exploziva a eficientei calculatoarelor, sistemele mecatronice au devenit comune in orice disciplina inginereasca care are legatura cu controlul aplicatiilor in care se aplica o putere fizica. Din acest punct de vedere, sistemele mecatronice sunt sisteme fizice pentru care componenta de calcul are un rol primordial.

  Definitia mecatronicii

  "Aplicarea unui plan complex de decizii pentru conducerea sistemelor fizice"
  Acesta formulare este o generalizare a unei definitii mai vechi a mecatronicii conform careia sistemele mecanice sunt conduse pe baza deciziilor furnizate de sistemele electronice, digitale si analogice. Odata cu aparitia calculatorului ca obiect preferat de conducere, definitia a trebuit sa fie extinsa. A devenit evident ca o varietate mai larga de sisteme fizice pot executa miscari. Un sistem mecatronic reprezentativ este robotul inteligent, cu subsistemele lui de executie, actionare, senzorial si de conducere, hardware si software. Un alt exemplu foarte bun de sistem mecatronic este o camera de luat vederi care inglobeaza principial aceleasi subsisteme.
  Desi din punct de vedere clasic, dezvoltarea programelor de conducere se facea numai pe baza unor algoritmi prestabiliti, in prezent este recunoscuta contributia pe care inteligenta artificiala o aduce in acest domeniu prin retelele neuronale, sistemele expert si logica fuzzy. Astfel, definitia scoate in evidenta aplicarea deciziei si nu modul in care aceasta este realizata.

  Implementarea actuala

  Calculatoarele de toate marimile si performantele sunt utilizate ca elemente de luare a deciziei in sisteme care afecteaza virtual orice segment al societatii moderne. Din perspectiva tehnicii numerice, cele mai raspandite tipuri de calculatoare utilizate sunt microcontrolerele - foarte mici microprocesoare integrate folosite ca elemente de luare a deciziei in sistemele ingineresti.
  Odata cu raspandirea universala a mecatronicii la produsele ingineresti si sistemele de tot felul, este absolut necesar ca viitorii ingineri sa fie la curent cu principiile si practicile acestui domeniu. Indiferent de domeniu in care se pregatesc, inginerii trebuie sa intalneasca sistemele mecatronice in practica lor profesionala. Pentru ingineri, este esentiala participarea completa la toate stagiile de proiectare, de la conceptualizare la proiectarea produsului final mecatronic.

  Filozofia proiectarii

  Un rol central in sistemele mecatronice este jucat de necesitatea unui calcul complex in timp real care defineste natura majoritatii sistemelor ingineresti. Realizarea cu succes a unui sistem mecatronic necesita o abordare organizata pentru proiectarea sistemului software. Ca parte a introducerii principiilor mecatronicii, se va urmarii o metodologie de proiectare corelata astfel incat sa poata fi realizata conceptualizarea si documentarea programelor utilizate in sistemele mecatronice, independent de mediul utilizat pentru implementarea acestora.

  Elementele sistemelor mecatronice  Scopul pregatirii pe care noi o oferim in domeniul mecatronicii este sa asiguram tuturor studentilor familiarizarea cu elemente mentionate mai sus, pentru ca acestia sa fie capabili sa utilizeze principiile mecatronicii in aplicatii practice.

Anunturi
Copyright © 2004 University of Craiova. All rights reserved